Fra fødsel til 3 måneder gammel kan søvnbehovet variere mye og variere fra så få som 11 timer til så mange som 19 timers søvn hver dag. Men fordi spedbarn bruker en stund på å utvikle følelsen av dag og natt fullt ut, har de en tendens til å sove under lange lur og kan ikke sove gjennom natten før de er litt eldre.
Søvnplaner for nyfødte kan føles forvirrende for voksne, og nye foreldre eller omsorgspersoner kan bekymre seg når barnet deres er våken store deler av natten og sover store deler av dagen. Vi diskuterer hva du kan forvente av en søvnplan for nyfødte, hvordan babyens søvnmønster utvikler seg i løpet av det første leveåret, og strategier for å bane vei for bedre søvn i senere barndom.
Hva er en nyfødt søvnplan?

De første 2 månedene av livet følger ikke spedbarn en søvnplan knyttet til tidspunktet på dagen. I stedet tar nyfødte lur fordelt på en 24-timers periode, med hver lur som varer mellom én og fire timer. Mellom lurene våkner spedbarn for å mate. Hvor ofte de våkner for å mate, påvirkes av om de ammes eller mates med formel

MedlinePlus er en online helseinformasjonsressurs for pasienter og deres familier og venner.
Babyer som ammes kan trenge å mate omtrent annenhver time, mens babyer som får morsmelkerstatning kan gå nærmere tre timer mellom matingene.

Eksperter gir ikke strenge anbefalinger for søvnplaner hos nyfødte mellom 0 og 4 måneder gamle

Mer enn 2 millioner helsepersonell over hele verden velger UpToDate for å hjelpe til med å ta passende omsorgsbeslutninger og skape bedre helseresultater. UpToDate leverer evidensbasert klinisk beslutningsstøtte som er tydelig, handlingsdyktig og rik på innsikt i den virkelige verden.
, fordi babyens søvnvaner varierer mye i denne alderen.

Utvikle søvn-våkne-syklusen

Våkne- og søvntider hos mennesker følger vanligvis en døgnrytme, som er naturlige mønstre som oppstår nesten hver 24. time
Døgnrytme styres av en biologisk klokke i hjernen
Nasjonalt hjerte-, lunge- og blodinstitutt (NHLBI)
NHLBI er landets leder innen forebygging og behandling av hjerte-, lunge-, blod- og søvnforstyrrelser.

som synkroniserer disse daglige syklusene til en persons ytre miljø.

Babyer er født uten en sterk døgnrytme. Daglige sykluser utvikles over tid, ettersom eksponering for lys og mørke i miljøet hjelper nyfødte med å utvikle en søvn-våkne-syklus som koordinerer med perioder av dag og natt.

To hormoner som påvirker når nyfødte sover og når de våkner er melatonin og kortisol. Når spedbarn blir 8 til 9 uker gamle, begynner frigjøringen av disse hormonene å følge en døgnrytme. Dette er perioden da et spedbarns søvn kan begynne å bli mer forutsigbar.

Når bør du få babyen din på en søvnplan?

Når en babys søvn begynner å falle inn i et noe forutsigbart mønster, kan omsorgspersoner prøve å konsolidere den søvnen i større biter. Realistisk sett trenger de fleste babyer fortsatt å ta flere daglige lur frem til første bursdag. Men ved å forsiktig dytte resten av søvntiden til nattetimene, er håpet at babyer kan jobbe mot en mer moden søvnplan og voksne kan få litt sårt tiltrengt hvile.

En nyfødts søvn begynner å konsolidere seg rundt 2 måneder gammel, og mange babyer begynner å sove gjennom natten mellom 4 og 6 måneder

Først utgitt i 1899 som en liten oppslagsbok for leger og farmasøyter, vokste håndboken i størrelse og omfang til å bli en av de mest brukte omfattende medisinske ressursene for fagfolk og forbrukere.
. Eksperter anbefaler å vente til en baby er minst 4 til 6 måneder gammel
før du prøver søvntrening for ytterligere å oppmuntre til en konsolidert nattesøvnplan.

Tegn på at en nyfødt er klar til å sove

Det er nyttig å legge nyfødte når de er trøtte, men ennå ikke har sovnet. Å lære en nyfødts tretthetssignaler kan hjelpe omsorgspersoner å forutsi når en lur er nødvendig. En nyfødt kan signalisere at de er søvnige ved å:

  • Gråter
  • Oppstyr
  • Gnir øynene deres
  • Stirrer ut i verdensrommet

Hjelper en nyfødt med å sove

Foreldre og omsorgspersoner ønsker ofte å gjøre alt de kan for å hjelpe deres nyfødte med å sove. For å hjelpe nyfødte med å få hvilen de trenger, foreslår eksperter å ta i bruk beroligende og konsekvente daglige vaner.

Etabler en sengetidsrutine:

En avslappende og forutsigbar sengetidsrutine, inkludert aktiviteter som kosing, vugging, turgåing og mating, bidrar til å sette scenen for sunne søvnvaner senere i livet.
Se etter tegn på søvnighet: Når en baby begynner å vise tegn på søvnighet, som for eksempel å mase eller gni seg i øynene, er dette et godt øyeblikk å legge dem i sengen eller sengen. Eksperter anbefaler å legge fra seg spedbarn før de faktisk sovner, for å hjelpe dem å bli mer komfortable med å sove på egenhånd

Sørg for et behagelig miljø:

For å hjelpe utviklingen av en nyfødts døgnrytme, sørg for at de får mye lys og lyd i løpet av dagen, og hold soverommet mørkt og stille om kvelden.
Øv trygge søvnvaner: For å redusere risikoen for plutselig spedbarnsdødssyndrom (SIDS), plasser alltid en nyfødt til å sove på ryggen, og prøv å få dem til å sove alene i sengen i stedet for å sove sammen. I tillegg bør barnesenger være fri for tepper, støtfangere, leker eller annet mykt sengetøy

Hold matingen lavmælt:

Under nattmating, bruk dempet belysning og hold samspillet kort og rolig. Unngå å la et barn sove med en flaske eller bryst i munnen.
Innlemme magetid: La en nyfødt tilbringe noen minutter på magen

mens de er våkne hjelper det med utviklingen av nakke- og skuldermuskler samt motoriske ferdigheter. Forskning tyder også på at regelmessig, overvåket magetid i løpet av dagen kan være knyttet til lengre nattesøvn som en baby vokser.
Omsorgspersoner bør også huske på at uregelmessige søvnplaner er normalt hos nyfødte
siden de ikke har en etablert søvn-våken syklus. I denne alderen er den beste måten å oppmuntre til en sunn søvnplan for nyfødte å lære å reagere på en babys signaler og justere deretter. Etter hvert setter babyer seg inn i en mer definert rytme, som kan oppmuntres ytterligere ved å adoptere sunne søvnvaner i hjemmet.

Foreldre og omsorgspersoner som har spørsmål eller bekymringer om deres nyfødtes søvnvaner bør snakke med en barnelege. Barneleger kan gi trygghet, støtte og evaluere nyfødte for alle underliggende helseproblemer.

 

Referanser
13 Kilder

  1. Deshpande, P., Salcedo, B., & Haq, C. (2022). Vanlige søvnforstyrrelser hos barn. American Family Physician, 105(2), 168–176.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35166510/
  2. A.D.A.M. Medisinsk leksikon. (2021, 2. februar). Spedbarn – nyfødt utvikling. MedlinePlus., Hentet 9. januar 2023, fra
    https://medlineplus.gov/ency/article/002004.htm
  3. Kirsch, D. (2022, 12. september). Stadier og arkitektur for normal søvn. I S. M. Harding (Red.). Oppdatert.
    https://www.uptodate.com/contents/stages-and-architecture-of-normal-sleep
  4. Yates J. (2018). Perspektiv: Langtidseffektene av lyseksponering på etablering av nyfødte døgnrytme. Journal of Clinical Sleep Medicine, 14(10), 1829–1830.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30353824/
  5. Nasjonalt hjerte-, lunge- og blodinstitutt. (2022, 24. mars). Din søvn-/våknesyklus., Hentet 11. januar 2023, fra
    https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep/sleep-wake-cycle
  6. A.D.A.M. Medisinsk leksikon. (2020, 2. oktober). Leggetidsvaner for spedbarn og barn. MedlinePlus., Hentet 9. januar 2023, fra
    https://medlineplus.gov/ency/article/002392.htm
  7. Consolini, D. M. (2022, september). Tilnærming til pasienten med søvn- eller våkenhetsforstyrrelse. Merck Manual Professional Version., Hentet 9. januar 2023, fra
    https://www.merckmanuals.com/professional/pediatrics/care-of-newborns-and-infants/sleeping-in-infants-and-children
  8. Nasir, A., & Nasir, L. (2015). Rådgivning om bekymringer i tidlig barndom: Søvnproblemer, tommelsuging, kresen spising, skoleberedskap og munnhelse. American Family Physician, 92(4), 274–278.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26280232/
  9. Hva du trenger å vite om søvn for barnet ditt. (2022). American Family Physician, 105(2).
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35166516/
  10. Nasjonalt senter for forebygging av kroniske sykdommer og helsefremmende arbeid. (2018, 27. november). Tips for bedre søvn. Centers for Disease Control and Prevention., Hentet 11. januar 2023, fra
    https://www.cdc.gov/vitalsigns/safesleep/index.html
  11. Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. (n.d.). Babyer trenger magetid!, Hentet 11. januar 2023, fra
    https://safetosleep.nichd.nih.gov/safesleepbasics/tummytime
  12. Buchanan, L., Xu, H., Hewitt, L., Taki, S., & Wen, L. M. (2021). En longitudinell analyse som undersøker assosiasjonene mellom magetid og aktiv spilletid, skjermtid og søvntid. Journal of Physical Activity & Health, 18(10), 1215–1222.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34380110/
  13. Perrella, S. L., Dix-Matthews, A., Williams, J., Rea, A., & Geddes, D. T. (2022). Amming og mors oppfatninger av spedbarns søvn, setter seg og gråter i løpet av de første 9 månedene. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(20), 13098.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36293676/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *