Et spennende landemerke ved graviditet er når du først kjenner følelsen av babyen din beveger seg. Disse bevegelsene er et tegn på at babyen din er frisk og frisk.

Hver baby er unik, det er viktig for deg å bli kjent med babyens individuelle bevegelsesmønster. Når som helst, hvis du er bekymret for babyens bevegelsesmønster, vennligst kontakt jordmor eller lege umiddelbart. Ikke vent til neste dag.

Når vil jeg føle at babyen min beveger seg?

Du vil begynne å føle at babyen din beveger seg mellom 16 og 24 uker av svangerskapet. Plasseringen av morkaken din vil ikke påvirke denne følelsen. Det er mer vanlig at kvinner som har sitt andre eller påfølgende svangerskap, føler at babyen beveger seg tidligere.

Hvis du ikke har følt at babyen beveger seg innen 24 uker, bør du kontakte lege eller jordmor.

Hvordan vil babyens bevegelse føles?

Hvilken type bevegelse du føler vil avhenge av hva babyen din gjør og vekst- og utviklingsstadiet. Hver baby er forskjellig, med noen mer aktive enn andre.

De første følelsene du føler kan være en flagrende (som «sommerfugler i magen»), svikende, rullende eller tumlende følelse eller et lite spark. Disse tidlige sensasjonene kalles ofte «hurtigere». Etter hvert som svangerskapet skrider frem, vil bevegelsene bli mer tydelige, og du vil lettere kjenne sparkene, stikkingene og albuene deres.

Hvor ofte skal jeg føle at babyen min beveger seg?

Det er ikke noe bestemt antall bevegelser du bør føle. Når du begynner å føle babyens bevegelser mer konsekvent, vanligvis innen 24 til 28 uker av svangerskapet, vil du få vite hva et normalt bevegelsesmønster er for deg og babyen din. Du bør da konsekvent føle babyens bevegelser helt frem til den blir født og til og med under fødselen.

Babyer har en tendens til å bevege seg mer på bestemte tider på dagen – de kan være mer aktive mens du sover, og sover mens du er våken. Vanligvis sover ufødte babyer i 20-40 minutters sykluser (noen ganger opptil 90 minutter), og de beveger seg ikke når de sover.

Bør jeg spore babyens bevegelser?

Det er ikke noe bestemt antall bevegelser en baby skal ha, så det anbefales ikke lenger å telle spark eller registrere på et diagram.

Det er viktig å sette av tid regelmessig hver dag for å legge merke til babyens bevegelser. Hvis du er opptatt eller ikke følger med, kan det være lett å gå glipp av dette svært viktige signalet fra babyen din. Hvis du er opptatt eller jobber, kan det være nyttig å angi påminnelser for deg selv om å sjekke inn med babyen din.

 

Hva skal jeg gjøre hvis babyen min slutter å bevege seg?

Hvis du ikke har følt noen bevegelse fra babyen din innen 24 uker, kontakt legen din eller jordmor.

På et hvilket som helst stadium av svangerskapet, hvis du er bekymret for babyens bevegelser, kontakt jordmor eller lege umiddelbart. Ikke vent til neste dag. En nedgang i bevegelsen kan være et tegn på at babyen din er uvel.

Legen eller jordmoren din vil invitere deg inn på sykehuset og sjekke babyens hjertefrekvens ved hjelp av en CTG-maskin. I noen tilfeller kan du også ha en ultralyd.

Hva gjør jeg hvis jeg har tilbakevendende bekymringer om babyens bevegelser?

Husk at du er den som kjenner babyens bevegelser best. Det er viktig at når du er bekymret for babyens bevegelser, kontakter du legen eller jordmoren din.

Kontakt legen eller jordmoren din igjen selv om du allerede har sett dem om babyens bevegelser tidligere.

 

Kilder:

Australian Family Physician (Reduserte fosterbevegelser: en praktisk tilnærming i primærhelsetjenesten), Mater Mother’s Hospital (Graviditet – babyens bevegelser og hva de betyr), Raising Children Network (16 uker gravid), Miracle Babies (Babyens bevegelser), PSANZ SANDA (Baby’s Movements), rød nese (reduserte fosterbevegelser (DFM)), Center of Research Excellence in Dødfødsel (Movement matters)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *