Hvis du ikke ønsker å bli gravid kort tid etter at du har født, må du velge en effektiv prevensjonsmetode.
Hvis du ikke ammer, kan du bruke hvilken som helst prevensjon som passer deg. Snakk med legen din om alternativene som passer din helse og livsstil, og når du kan begynne å bruke dem.
Hvis du ammer, anbefales ikke all prevensjon som inneholder østrogen (som vaginalringen og den kombinerte pillen) med mindre babyen din er minst seks uker gammel og minst en halv flaske matet, fordi det kan redusere tilførselen av morsmelk. Men du har fortsatt mange andre prevensjonsvalg.
Før du starter prevensjon, sørg for at du ikke allerede er gravid.
Når du skal begynne å bruke prevensjon etter fødselen
Vanligvis er kvinner fertile 2 uker før mensen. Mens menstruasjonen din vil komme tilbake når som helst fra rundt seks uker til tre måneder etter fødselen, avhengig av om du utelukkende ammer, mater formel eller bruker en blanding av begge.
Menstruasjonen din starter kanskje ikke igjen før du reduserer eller slutter å amme. Imidlertid kan du fortsatt bli fruktbar, uten å vite det.
Hvis du planlegger å begynne å bruke prevensjon etter fødsel, anbefales det at du starter det fra rundt 3 uker etter fødselen.
Fungerer amming som prevensjon?
Amming kan fungere som en form for prevensjon ved å forsinke tilbakekomsten av mensen. Det fungerer imidlertid bare hvis ammingen din er hyppig og regelmessig. Spesielt virker amming som prevensjonsmiddel bare hvis:
babyen din er yngre enn 6 måneder gammel
mensen har ikke kommet tilbake
du utelukkende ammer babyen din på forespørsel, natt og dag (det vil si minimum 6 lange amminger hver 24. time, uten et mellomrom på mer enn 4 timer mellom matingene).
Når babyen din slutter å amme, er ikke denne metoden effektiv prevensjon, og du må bruke en annen form for prevensjon.
Prevensjon som er trygg hvis du ammer
Hvis du ammer, kan du trygt bruke:
- Minipillen
- Kondomer
- Diafragmaer
- En prevensjonsinjeksjon (Depo-Provera® eller Depo-Ralovera®)
- Et Implanon NXT™-implantat
- Intrauterine enheter (IUDs)
- Permanent sterilisering (tubal ligering).
- Hvis du trenger å bruke nødprevensjon, er typene som er trygge å bruke:
levonorgestrel nødp-piller (LNG-ECP) – dette er en av de to typene nødp-piller (noen ganger kjent som «morgen etter p-piller»). Den andre typen, ulipristalacetat-pillen (UPA), anbefales ikke.
kobberspiral – dette er veldig effektivt hvis det settes inn innen fem dager etter ubeskyttet sex, og kan også gi effektiv kontinuerlig beskyttelse.
Prevensjon som ikke anbefales hvis du ammer
Følgende prevensjonsmetoder anbefales ikke hvis du ammer:
Den kombinerte østrogen/gestagen p-pillen anbefales ikke før seks uker fordi den kan redusere produksjonen av morsmelk.
Vaginalringen (NuvaRing®) anbefales ikke av samme grunner som den kombinerte p-pillen.
Nødprevensjonspilleren ulipristalacetat (UPA) anbefales ikke, fordi den skilles ut i morsmelk og effekten på et spedbarn er ukjent. Hvis kvinner bruker det, anbefales de ikke å amme i syv dager etter bruk.
Velge prevensjon etter fødsel
For å bestemme deg for hvilken prevensjonsmetode som passer deg best etter fødselen, spør legen din eller en sykepleier om:
hvilke metoder som er tilgjengelige
hvordan de fungerer, og hvor godt de fungerer når de brukes «perfekt» eller når de brukes «vanligvis» (som betyr ikke brukt nøyaktig som anbefalt)
hvilke metoder som passer din kropp og livsstil
hvor snart du kan begynne å bruke prevensjon
hvordan du og partneren din kan dele ansvaret for prevensjon
mulige bivirkninger.
Lær spesielt om effektiviteten til hver metode. Ingen metode er 100 prosent effektiv, men noen har høyere effektivitet enn andre.
Ulike typer prevensjon – en oppsummering
Følgende prevensjonsmetoder vil kreve en medisinsk eller klinisk konsultasjon for å vurdere deres sikkerhet og hensiktsmessighet for hver kvinne:
implantater og enheter
permanent sterilisering
prevensjonsmetoder som inneholder medisiner.
Med noen andre metoder, for eksempel barrieremetodene, kan du dra nytte av spesifikk utdanning og opplæring for å maksimere deres effektivitet.
Mini pille
Denne pillen som kun inneholder gestagen gjør væsken ved åpningen til livmoren tykkere, og hindrer sædceller i å komme gjennom. Det stopper ikke eggløsning. Hvis du bruker den perfekt – tar den til omtrent samme tid hver dag – er minipillen 99,7 prosent effektiv. Med typisk (ufullkommen) bruk er den mindre effektiv.
Kondom for kvinner
Kvinnekondomet er en myk, gummilignende pose med en ring i enden. Du setter den inn i skjeden for å hindre at sædceller kommer til livmoren.
Med perfekt bruk (hvis du bruker det på riktig måte hver gang du har sex), er kvinnekondomet 95 prosent effektivt. Men, kondomet må være i riktig posisjon, og du må huske å sette det inn hver gang før du har sex. Ved vanlig bruk er kvinnekondomet mindre effektivt.
Hvert kvinnelig kondom kan kun brukes én gang, og ikke samtidig som partneren din bruker et mannlig kondom.
Mannlig kondom
Mannskondomet er en fin gummi eller syntetisk kappe som partneren din bærer på sin erigerte penis. Det hindrer sædceller fra å komme inn i skjeden og livmoren.
Kondomer er 98 prosent effektive når de brukes perfekt. Ved gjennomsnittlig eller typisk bruk er kondomer for menn mindre effektive.
Kondomer har fordelen av å beskytte mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).
Diafragma
En diafragma er en silikonhette som du bærer inne i skjeden og som dekker livmorhalsen (inngangen til livmoren). Det hindrer sæd fra å passere inn i livmoren din.
Du kan bruke diafragma når som helst, også under mensen. Du setter inn mellomgulvet før sex (opptil 24 timer tidligere) og fjerner det etter sex. Den er gjenbrukbar, så du vasker den etter hver bruk.
Ved vanlig bruk er membraner 84 prosent effektive.
Prevensjonsinjeksjon
Depo-Provera® (eller Depo-Ralovera®) er en hormoninjeksjon som gis hver 12. uke.
Du kan få bivirkninger av injeksjonen, som humørsvingninger, ubehag i magen og hodepine. Disse effektene kan vare i opptil 12 uker.
Depo-Provera® er 99,8 prosent effektiv når den brukes perfekt.
Prevensjonshudimplantat (Implanon-implantat)
En liten plaststang settes inn under huden på innsiden av overarmen din. Den frigjør sakte gestagen for å stoppe eggstokkene dine fra å frigjøre et egg hver måned.
Blødningsmønsteret ditt vil sannsynligvis endre seg, og kan til og med stoppe. Bivirkninger av prevensjonshudimplantatet kan omfatte hudforandringer, humørsvingninger eller mindre vektøkning.
Implantatet varer i tre år. Den er 99,95 prosent effektiv.
Intrauterin enhet (IUD)
En liten prevensjonsanordning er plassert i livmoren din og forhindrer at du blir gravid (befruktning).
Kobberspiraler er designet for å vare i opptil 10 år, og er 99,4 prosent effektive.
Progestogen-spiraler er designet for å vare i opptil fem år, og er 99,8 prosent effektive.
Naturlige prevensjonsmetoder
Naturlige metoder eller fertilitetsbevissthetsmetoder for prevensjon inkluderer rytme, symptotermisk, cervikal slimobservasjon og basaltemperaturmetoder.
En kvinne må observere sine kroppslige tegn daglig (eller, avhengig av metoden, mer enn én gang om dagen) for å finne ut når hun er potensielt fertil i løpet av menstruasjonssyklusen.
Å praktisere naturlige prevensjonsmetoder krever at kvinner avstår fra sex eller bruker prevensjon når de kan bli gravide. Avhengig av en kvinnes menstruasjonssyklus, kan hun trenge å avstå fra sex i opptil 16 dager.
Naturlige prevensjonsmetoder er avhengige av avholdenhet og påvisning av tegn og symptomer på fruktbarhet. Av denne grunn kan bruken være spesielt vanskelig etter fødsel og amming.
Høy feilprosent er assosiert med typisk bruk.
Sterilisering
Både menn og kvinner kan opereres for å gjøre dem sterile (infertile).
Kvinnelig sterilisering kalles tubal ligation og innebærer blokkering av egglederne.
Mannlig sterilisering kalles vasektomi. Det innebærer å kutte rørene som frakter sæd fra testiklene til penis.
Disse operasjonene er mer enn 99 prosent effektive. De er ment å være permanente, så de passer for folk som er trygge på at de ikke vil ha flere barn.
Hvis du vurderer sterilisering, avtal en medisinsk konsultasjon med legen din. De vil gi deg all nødvendig informasjon og gjøre deg i stand til å gi ditt informerte samtykke til denne operasjonen.
Nødprevensjonspiller
Nødp-pillen bør tas så snart som mulig etter ubeskyttet sex for maksimal effektivitet. Selv om det noen ganger kalles «morgen etter-pillen», trenger ikke nødp-pillen tas om morgenen.
Det er ikke 100 prosent effektivt for å forhindre graviditet og er mer effektivt jo raskere det tas.
Det finnes 2 typer nødp-piller, begge tilgjengelige på apotek uten resept:
ulipristal (UPA-EC) kan tas opptil 5 dager (120 timer) etter ubeskyttet sex (men anbefales ikke hvis du ammer)
levonorgestrel (LNG-EC) kan tas opp til 3 dager (72 timer) etter avbeskyttelse
Ulipristal har klinisk vist seg å være mer effektivt enn levonorgestrel for å redusere risikoen for graviditet når det tas opptil 5 dager (120 timer) etter ubeskyttet sex. Det anbefales ikke når du ammer fordi det skilles ut i morsmelk og effekten på spedbarn er ukjent.
Vaginal ring (anbefales ikke hvis du ammer)
Skjederingen fungerer på samme måte som kombipillen. Den inneholder hormoner som hindrer eggstokkene dine i å frigjøre et egg hver måned. Det anbefales ikke hvis du ammer et barn under 6 uker fordi det kan redusere tilførselen av morsmelk.
Ringen sitter høyt i skjeden i 3 uker, deretter fjerner du den i en uke slik at du får en vanlig månedlig blødning.
Vaginalringen er 99,7 prosent effektiv med perfekt bruk.
Kombinert pille (‘pillen’) (anbefales ikke hvis du ammer)
Pillen har to hormoner som hindrer eggstokkene dine i å frigjøre et egg hver måned. Bortsett fra å forhindre graviditet, kan pillen også redusere blødningen hver måned, hjelpe mot akne og redusere premenstruelle symptomer.
Du kan ha bivirkninger som oppblåsthet, kvalme og mindre vektøkning.
Den kombinerte pillen er 99,7 prosent effektiv når den brukes perfekt. Ved vanlig bruk er den litt mindre effektiv.
Det anbefales ikke hvis du ammer et barn under seks uker fordi det kan redusere tilførselen av morsmelk.
Referanser
Prevensjon etter graviditet, 2017, Fakultet for seksuell og reproduktiv helsetjeneste ved Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.
Vurdert av lege Stein ved Ullevål sykehus